Ph.d.-studerende Jan Christensen om nye spørgeskemaer, der kan måle benamputerede patienters livskvalitet.

Nyt redskab giver viden om benamputeredes livskvalitet


CopenRehab-projektet, Vecilla, har skabt et omfattende spørgeskema, der gør det muligt at måle på benamputeredes livskvalitet og hverdagsudfordringer.


Hvordan er fx livskvalitet, sociale relationer og gangfunktionen hos patienter, der har fået amputeret et eller begge ben og derfor må bruge protese?

Det kan et nyt spørgeskema, der netop er kulturelt oversat fra amerikansk, nu give mere viden om. Det er ph.d.-studerende Jan Christensen fra CopenRehab på Københavns Universitet, der i forbindelse med sit ph.d.-projekt, Vecilla, har stået for oversættelsen – blandt andet ved hjælp af en række kognitive interviews.

– Spørgeskemaet er det første danske patientrapporterede diagnosespecifikke redskab, der gør det muligt at få viden omkring forskellige dimensioner af patienternes livskvalitet, siger Jan Christensen.

Mere præcist berører spørgeskemaet disse 9 subskaler:

  • Gangfunktion
  • Protesens pasform
  • Protesens udseende
  • Stumpens tilstand
  • Lyde
  • Frustration
  • Andres reaktion
  • Sociale relationer
  • Livskvalitet

I boksen nedenfor kan du frit downloade skemaet til brug i klinisk praksis. Du har mulighed for at vælge mellem en kortere udgave og en mere detaljeret.

+ OM VECILLA +

Projektet VECILLA, Rehabilitation for danish physically injured VEterans and CIvilians with traumatic Lower Limb Amputation, består af i alt fire videnskabelige studier. Til sammen giver de ny viden om, hvordan rehabiliteringen af veteraner og civile med benamputationer kan optimeres.
Projektet undersøger gennem litteratur, interviews og observationer, hvilke faktorer der er afgørende for de amputeredes livskvalitet. Der udvikles derudover spørgeskemaer, der kan klarlægge benamputeredes livskvalitet og en armcykeltest til undersøgelse af den fysiske kapacitet. 106 borgere er inkluderet i projektet, der skabes i samarbejde med Klinik for Ergo-og Fysioterapi, Rigshospitalet.
Kontakt: Ph.d.-studerende Jan Christensen, E-mail: jach@sund.ku.dk

+ DOWNLOAD SPØRGESKEMA OG SCORINGSMANUAL +
vim-5018

Den korte udgave af spørgeskemaet indeholder alle de 41 spørgsmål, som bliver indekseret i de 9 subskalaer. Dette gør det velegnet til brug i klinisk praksis.

DOWNLOAD
vasa-1865fv

Den lange udgave indeholder udover de 41 spørgsmål en række enkelt items, som ikke bliver indekseret i de 9 subskalaer.

DOWNLOAD
vim-5018

I scoringsmanualen får du præcis vejledning til, hvordan du scorer spørgeskemaerne i henhold til de 9 subskalaer.

DOWNLOAD